Tésztához:
- 4 tojás
- 4 púpozott ek rétesliszt
- 4 ek cukor
- 1/2 tk sütőpor
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 1,5 dl tejszín
- 15 dkg belga étcsokoládé
- 10 dkg vaj
- 1 tk vanília kivonat
- 2 ek holland kakaó
- 2 ek gyümölcscukor
- 15 dkg pillecukor
- 15 dkg porcukor
- 1 ek víz
- 2-3 ek kukoricakeményítő
- 1-2 ek kókuszzsír
- fekete, lila, kék, piros marcipán a mintához
Elkészítés:
- A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéből közepesen kemény habot verünk, amihez kanalanként adagoljuk a cukrot, míg kemény és fényes nem lesz. Ugyanígy darabonként adjuk hozzá a tojásfehérjét folyamatos keverés közben. A sütőporral elkevert lisztet is kanalanként adjuk hozzá, de most már spatulával keverve, hogy ne törjön össze a hab.
- Egy 16 cm-es átmérőjű kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral. A forma oldalát nem kenjük ki semmivel, mert akkor nem tud felemelkedni a tészta.
- Előmelegített 160 oC -os sütőben hőlégkeverésen fél óra alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e, addig nem nyitjuk ki a sütőajtót. Résre nyitott sütőajtónál hűtjük, míg langyos lesz, aztán kivehetjük.
- A tortát a formában hűtjük ki, majd az oldalát késsel meglazítva kivesszük a formából. Vízszintesen háromfelé vágjuk.
- A krémhez a tejszínt felmelegítjük, és a csokoládét felolvasztjuk benne, majd hűtőben dermedésig lehűtjük.
- A lehűlt csokis tejszínt habossá verjük robotgéppel, majd beleadagoljuk folyamatos keverés mellett a cukrot, a kakaót és a vajat. Ezt a krémet négy részre osztjuk. Egy-egy rész megy a lapok közé, egy a torta tetejére, egy pedig a torta oldalára egyenletesen elsimítva.
- A fondanthoz 1 ek vízzel a felaprított pillecukrot mikróban 1,5-2 perc alatt felolvasztjuk. Kókuszzsírral kikent keverőtálba töltjük, és kanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot, miközben folyamatosan keverjük. A keverőszárat is kenjük be kókuszzsírral, mert a pillecukor nagyon ragad.
- Egy sík felületet (én szilikonlapon készítettem) behintünk kukoricakeményítővel, és a lágy cukros pillecukrot kókuszzsíros kézzel elkezdjük kívülről befelé hajtogatva gyúrni. A tetejét porcukorral szórjuk, míg már nem ragad, és nyújthatóvá válik. Kicsit hűtjük a hűtőben, majd kinyújtjuk kör alakúra, akkorára, mint a torta átmérője és a magassága kétszer.
- A kinyújtott fondant-ot a tortára terítjük, rásimítjuk, az alját pizzavágóval levágjuk.
- A marcipánokat is kinyújtjuk kb. 2 mm vékonyra, és az előre kemény papírból kivágott mintát ráfektetve szikével/snicerrel körbevágjuk. A kivágott mintát a torta tetejére fektetjük.
- A tortát fogyasztás előtt hideg helyen pihentetjük. Legjobb, ha egy éjszakát áll a hűtőben.
előkészület:
60 perc
sütési hőfok:
160°C
sütési mód:
hőlégkeveréses
sütés:
30 perc
költség:
2500 Ft
költség egy főre:
313 Ft
Forrás:http://www.nosalty.hu/recept/szent-johanna-gimi-csokitorta
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése