2013. március 15., péntek

Szent Johanna gimi csokitorta♥♥

Hozzávalók 8 főre: 
Tésztához:
  • 4 tojás
  • 4 púpozott ek rétesliszt
  • 4 ek cukor
  • 1/2 tk sütőpor
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
Krémhez:

  • 1,5 dl tejszín
  • 15 dkg belga étcsokoládé
  • 10 dkg vaj
  • 1 tk vanília kivonat
  • 2 ek holland kakaó
  • 2 ek gyümölcscukor
Fondanthoz:

  • 15 dkg pillecukor
  • 15 dkg porcukor
  • 1 ek víz
Nyújtáshoz:

  • 2-3 ek kukoricakeményítő
  • 1-2 ek kókuszzsír
  • fekete, lila, kék, piros marcipán a mintához

Elkészítés:


  1. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéből közepesen kemény habot verünk, amihez kanalanként adagoljuk a cukrot, míg kemény és fényes nem lesz. Ugyanígy darabonként adjuk hozzá a tojásfehérjét folyamatos keverés közben. A sütőporral elkevert lisztet is kanalanként adjuk hozzá, de most már spatulával keverve, hogy ne törjön össze a hab.
  2. Egy 16 cm-es átmérőjű kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral. A forma oldalát nem kenjük ki semmivel, mert akkor nem tud felemelkedni a tészta.
  3. Előmelegített 160 oC -os sütőben hőlégkeverésen fél óra alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e, addig nem nyitjuk ki a sütőajtót. Résre nyitott sütőajtónál hűtjük, míg langyos lesz, aztán kivehetjük.
  4. A tortát a formában hűtjük ki, majd az oldalát késsel meglazítva kivesszük a formából. Vízszintesen háromfelé vágjuk.
  5. A krémhez a tejszínt felmelegítjük, és a csokoládét felolvasztjuk benne, majd hűtőben dermedésig lehűtjük.
  6. A lehűlt csokis tejszínt habossá verjük robotgéppel, majd beleadagoljuk folyamatos keverés mellett a cukrot, a kakaót és a vajat. Ezt a krémet négy részre osztjuk. Egy-egy rész megy a lapok közé, egy a torta tetejére, egy pedig a torta oldalára egyenletesen elsimítva.
  7. A fondanthoz 1 ek vízzel a felaprított pillecukrot mikróban 1,5-2 perc alatt felolvasztjuk. Kókuszzsírral kikent keverőtálba töltjük, és kanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot, miközben folyamatosan keverjük. A keverőszárat is kenjük be kókuszzsírral, mert a pillecukor nagyon ragad.
  8. Egy sík felületet (én szilikonlapon készítettem) behintünk kukoricakeményítővel, és a lágy cukros pillecukrot kókuszzsíros kézzel elkezdjük kívülről befelé hajtogatva gyúrni. A tetejét porcukorral szórjuk, míg már nem ragad, és nyújthatóvá válik. Kicsit hűtjük a hűtőben, majd kinyújtjuk kör alakúra, akkorára, mint a torta átmérője és a magassága kétszer.
  9. A kinyújtott fondant-ot a tortára terítjük, rásimítjuk, az alját pizzavágóval levágjuk.
  10. A marcipánokat is kinyújtjuk kb. 2 mm vékonyra, és az előre kemény papírból kivágott mintát ráfektetve szikével/snicerrel körbevágjuk. A kivágott mintát a torta tetejére fektetjük.
  11. A tortát fogyasztás előtt hideg helyen pihentetjük. Legjobb, ha egy éjszakát áll a hűtőben.

előkészület:

60 perc
sütési hőfok: 
160°C

sütési mód: 

hőlégkeveréses

sütés: 
30 perc
költség: 
2500 Ft

költség egy főre: 

313 Ft








Forrás:http://www.nosalty.hu/recept/szent-johanna-gimi-csokitorta





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése